divendres, 19 de desembre del 2014

Besuc amb tomaquet, Leila



     
         BESUC AMB TOMAQUET, Leila 1r.A
 És una recepta nadalenca que es fa a Madrid.
    Ingredients:
  • 4 besucs ja preparats.
  • 1 llauna de tomàquet natural trossejat
  • 1 copa de vi blanc sec
  • el suc de dues llimones
  • 1 fulla de llorer2 cullerades de pa ratllat
  • 5 cullerades d’oli d’oliva extra verge
  • 1 pastilla de brou de peix
  • pebre blanc
  • sal, all i julivert
ELABORACIÓ:

Rentem bé el peix. En una safata gran pel forn....tirem un bon raig d’oli d’oliva. Mentrestant, anirem calentant el forn a 160 graus.
Tallarem unes patates a rodanxes grosses i les col·locarem a la safata. Les podeu escapçar una mica, si voleu.
Les salpebrem. Afegim un parell de cebes mitjanetes  per sobre....tallades en juliana.
Ara col·loquem els tomàquets partits per la meitat i ho reguem de nou amb oli.
Li tirarem per sobre una mica d’all i julivert. I ho posarem a coure durant uns 15 minuts.
L’objectiu és incorporar el peix quan les patates estiguin a mitja cocció, ja que tenen coccions diferents. Li posarem unes llesques de llimona dins de cada tall i dins del peix també.
Quan les patates estiguin un mica cuites...tirarem per sobre un bon raig de vi blanc
I ho deixarem coure una estona mes
Quan les patates hagin evaporat l’alcohol del vi (uns 5 minuts), incorporem un bon raig de fumet de peix. Rectificarem de sal i deixarem coure una estona més.
Veureu que comencen a estar toves i la salsa haurà lligat amb el fumet i el midó que porten les patates.
Posarem el peix a sobre de tot i el regarem amb oli.
Finalment, li tirarem un pol de pebre vermell per sobre.
Pujarem el forn a 190 graus amb ventilació....i ho deixarem coure unes 15 minuts. A mitja cocció regarem el peix amb la salsa i quan faltin 5 minutets...posarem una mica d’all i julivert per sobre.



Bon profit

Recepta de nadal: Espaguetis amb salsitxa



Salsitxa amb espaguetis
                                                                                                        Oriol 2nA eso
Espaguetis amb salsitxa
     

                       
                          

 Ingredients:

400 grams de espaguetis
1 paquet de salsitxes (hot dog) de 6 unitats
• 1 cullerada d'oli
• 1 cullerada de mantega
½ got de vi blanc sec
2 tasses de salsa de tomàquet
¼ tassa d'oli
• 1 cullerada petita de sucre
Sal
Pebre mòlt
Fulls d'alfàbrega
150 grams de formatge fresc (mantegós, tou) tallat en galledes.

Elaboració:
Tallar les salsitxes a trossos de 2 cm aproximadament. Posar en una paella un raig d'oli i la mantega. Fregir en la barreja les salsitxes i saltar una mica. Agregar el vi. Seguir cuinant amb foc fort fins que l'alcohol s'evapori i després apagar i reservar.
Posar una cassola al foc i afegir un rajolí d'oli, la salsa de tomàquet, el sucre i sal. Deixar fins que estigui ben calent. Retirar i afegir pebre a gust i les salsitxes
Coure els espagueti en abundant aigua bullint amb sal fins que estiguin a punt. Escórrer i tirar sobre la salsa juntament amb unes cullerades de l'aigua de bullir la pasta. Barrejar suaument perquè la pasta es vagi impregnant amb la salsa.
Se serveix calent i s'escampa glaçons de formatge per sobre.

Recepta típica del Nadal



ESCUDELLA I CARN D'OLLA (Mar)


Ingredients per a 8 persones:
  • Un tros de costella de vedella
  • Una punta de costella de xai (brot del pit)
  • Dos talls de cansalada viada
  • Una careta de porc
  • Un peu de porc
  • Un tros de cua o d’os d’espinada
  • Un tros d’os de pernil
  • Un quarter de gallina o pollastre
  • Dues botifarres negres
  • Dues botifarres blanques
  • Quatre patates
  • Un grapat de cigrons remullats
  • Dues pastanagues
  • Una branca d’api
  • Un nap
  • Un porro,
  • ¼ de col, 
  • 300 gr de galets
  • Farina i aigua.

Per fer la pilota: 150 gr. De carn de vedella picada, 150gr de carn de porc picada, un all trinxat, julivert trinxat, un ou, sal, pebre i farina de galeta o molla de pa.

 Preparació:

En una olla amb aigua freda poseu-hi les carns, menys les botifarres i la carn de la pilota. Feu-ho bullir 1 hora i afegiu-hi els cigrons. Al cap d’una altra hora afegiu-hi les verdures menys les patates. Mentrestant, barregeu tots els ingredients de la pilota i treballeu-los una estona fins que quedin ben lligats, doneu-hi una forma ovalada. Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, afegiu-hi les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i una mica de sal. Deixeu-ho coure mitja hora més i quan tot estigui cuit, separeu el brou i feu-hi bullir la pasta. Serviu primer la sopa i després la carn d’olla (podeu separa carn i hortalisses i tallar la pilota i les botifarres).

Recepta de cuina del Marroc

Cous cous (casablanca)         siali gourrami 3rEsoA

INGREDIENTS
Mig quilo de carn de vedella, pollastre o xai
Uns 250 grams de sèmola de cuscús de gra mitjà
Dues pastanagues
Un parell de naps
Dos tomàquets
Dos carbassons
Un tros de carbassa
Mitja col o unes quantes cols de Brusel.les 
Dues cebes
Un parell de grapats de cigrons
Un manat de julivert o coriandre
Un bon raig d'oli d'oliva
2 culleradetes de cafè de curri
1 culleradeta de cafè de pebre vermell dolç
1/2 culleradeta de cafè de pebre vermell picant (si us agrada)
1/4 de culleradeta de cafè de pebre negre
Una culleradeta de smen (facultatiu)
Sal
Una nou de mantega per servir la sèmola cuita



PREPARACIÓ
Posar la carn, les cebes tallades petites i l'oli a la cuscussera. Tirar-hi la sal, dues cullerades de cafè de curri, una de pebre vermell, una mica de cayena i el pebre negre. Deixem fer uns 10 ó 15 minuts. Passat el quart d'hora, hi afegim mig litre d'aigua i esperem que arrenqui el bull.
En quant a la carn:
  • Si fem servir carn de vedella o xai, la tindrem tallada en un parell de trossos grans. Necessitaran aproximadament una hora i mitja per coure. És millor optar per carn amb os i una mica de greix, ja que donaran més gust al cuscús.
  • Si fem servir un pollastre sencer, necessitarà també una hora llarga de cocció. Hem de vigilar-lo de prop, segons la seva mida es courà més ràpid o no.
  • Si optem per un mix de carns, per exemple, un tros de vedella i un parell de trossos de pollastre, haurem de retirar la carn que més aviat cogui perquè no se'ns desfaci. És a dir, quan afegim la pastanaga i el nap, retiraríem els trossos de pollastre i els tornaríem a afegir quan hi posem el carbassó
Mentrestant aboquem la sèmola en un bol amb dues culleradetes de sal i un raig d'oli d'oliva. Barregem bé. Hi tirem un got aigua, i la ben repartim. Disposem la sèmola a la vaporera i la posem sobre de l'olla bullent. Al cap d'uns quinze o vint minuts el vapor sortirà per sobre la sèmola, llavors retirarem la vaporera, abocarem la sèmola sobre una gran safata i afegirem un altre got d'aigua. Repartirem bé, desfent els grumolls. Tornarem a posar-la a la vaporera i seguirem coent. Aquest procediment el farem una tercera vegada i, quan torni a sortir el vapor per la part superior, ja tindrem la sèmola cuita. Si tenim problemes amb l'olla i el vapor se'ns escapa pels costats farem el següent:
tallar una mica de paper d'alumini i el posem entre les dues parts de la cuscussera.
Proveu d'obrir el cul d'una bossa de plàstic i fer-la encaixar entre les dues parts.

Recepta de nadal canelons








ALEX 2n D




 Ingredients:

  • 1 capseta de canelons.
  • 200 g. de vedella.
  • 200 g. de carn magre de porc.
  • 2 pits de pollastre.
  • 1 tall de cansalada viada.
  • 2 fetges de pollastre.
  • 1 cervell de xai.
  • 1 copeta de vi ranci.
  • 1 ceba.
  • Oli, sal.
  • 2 fulles de llorer.
  • 1 cabeça d'alls.
  • 1/4 de llet.
  • 1 cullerada sopera de farina.
  • 20 g. de "foie gras"
  • 50 g. de mantega.
  • 60 g. de farina.
  • 1litre de llet.
  • Sal, pebre.
  • Nou moscada.
  • 50 g. de formatge ratllat per gratinar

Procediment:

Salem i empebrem les viandes.
Les posem en una cassola amb oli calent i les rostim. Hi afegim una ceba tallada llargueta, els alls i el llorer.
Quan tot està rostit hi afegim la copa de conyac. Ho cobrim d’aigua i ho fem bullir 1 hora a foc lent.
Després ho trinxem amb la picadora.
En una paella posem una mica d’oli del rostit, un dau de mantega, el "foie gras".
Hi afegim el trinxat, el quart de llet i la cullerada de farina. Es remena i es tasta de sal. Sense deixar de remenar.
Quan la vianda es comença a desenganxar de la paella es treu.
A part bullim els canelons en un olla amb aigua, sal i un raig d'oli. Quan bulli hi tirem els canelons un per un. Ho remenem i deixem que bulli 15 minuts. Ho traiem i ho posem en un bol en aigua freda; quan es poden agafar amb les mans es treuen un per un i es van col·locar a sobre de draps nets estesos en un taulell.
Posem una cullerada de la vianda en cada caneló i ho enrotllem.
Untem una plàtera de forn amb mantega i hi col·loquem els canelons enrotllats.

dijous, 18 de desembre del 2014

bon Nadal. Alex

Hola sóc l'Alex, us desitgo un Bon Nadal i unees bones festes. Que us ho passeu molt bé amb la familia, amics, etc etc Que tingeu molts regals bonics i fets amb amor i felicitat, que és l'esperit del Nadal.


BON NADAL. JAIRO

Hola sóc el Jairo.
Molt Bon  Nadal!!!


Bon nadal. Fatna

Sóc la Fatna us desitjo bon nadal a tothom i que tingeu molt bones festes amb la vostra familia i els vostres amics.
Esperu que el nou any us porti molta feliçitat i que el Pare Noel us porti molts regals.


Hola sóc  la Leila

Bon Nadal a totes les persones del Institut Martí Franquès.

Que passeu molt bones festes planes de de felicitat,amor i alegria. 

 

 

BON NADAL. SIALI

Sóc el Siali,us desitjo unes bones festes de Nadal,que passeu una festa molt tranquil·la amb el membre de la familia,que us fagin molts regals.
Que aquest 2015 siguem molt feliços i tinquem molt bona sort.

dijous, 11 de desembre del 2014

Excursió a la Biblioteca



Hola som el Jairo, la Leila i la Fatna.
L' altre dia vam anar a la biblioteca i ens van presentar les bibliotecaries per guiar-nos.
Primer vam anar a la planta infantil i ens van explicar on hi ha via cada estil  literari, després vam anar a la planta superior per veure els llibres i pel.lícules d'adults.Per veure les pel.lícules i llibres d'adults has de tenir 12 anys.



Lletres amb el cos

Hola! Sóm l'Alex, el Bastian  i el Siali alumnes de la USEE

Com ja sabeu estem fent un projecte de graffiti, i com que teníem la sala de chill-out sense decorar vam pensar ficar lletres amb esprai de graffiti.Vam decidir que a la paret posaríem la paraula "RELAX" i una idea va ser fer-la amb el cos. Com que estavem treballant el Keith Haring  vam decidir que era bona idea fer-lo de la mateixa forma que ell feia el seus graffitis, les lletres que més ens van costar fer eren la "R" i la "A".